Zweden domineert EK Curling 2019

EK2019 Curling zweeds herenteam

Het EK Curling is dit jaar, zowel bij de heren als bij de dames, voor het eerst gewonnen door het gastland zelf: Zweden! Groot feest dus in Helsingbord waar het EK werd gehouden.

dubbel goud voor zweden

Het Zweedse herenteam o.l.v. skip Niklas Edin stak met kop en schouders boven elk ander team uit. Ongeslagen hebben zij de titel weten te pakken. Ook in de finale tegen Zwitserland was het al snel duidelijk wie de beste was. Zwitserland gaf op na een 9-3 achterstand na het 9e end.

EK2019 Curling zweeds herenteam
Daniel Magnusson, Christoffer Sundgren, Rasmus Wrana, Oskar Eriksson en Niklas Edin. Foto: WCF/Celine Stucki

De Zweedse dames speelden een geweldige finale tegen Schotland o.l.v. skip Eve Muirhead. In het 10e end wist de Zweedse skip Anna Hasselborg op fantastische wijze de shotsteen van Schotland weg te spelen an daarmee de winst te pakken. Echt spannend tot de laatste steen! Je kunt de wedstrijd terugzien via WCF Facebook.

EK2019 Curling zweeds damesteam
Agnes Knochenhauer, Sara McManus, Anna Hasselborg, Sofia Mabergs en Johanna Heldin. Foto: WCF/Celine Stucki

Nederland naar WK

De Nederlandse heren wisten drie wedstrijden te winnen, namelijk tegen Engeland, Rusland en Denemarken. Helaas werden de twee wedstrijden tegen Italië en Noorwegen nipt verloren in een extra 11e end. In beide gevallen moest er een punt gestolen worden, wat helaas niet lukte.

Het team o.l.v. skip Jaap van Dorp eindigde uiteindelijk op de 8e plaats en heeft zich dus niet weten te verbeteren t.o.v. vorig jaar. Ook toen eindigde ze als 8e en moesten ze, om een WK ticket te verdienen, nog een kwalificatietoernooi spelen. De heren hebben dit jaar het geluk dat Schotland (bronzen medaille) gastland is van het WK 2020 en zich daardoor automatisch plaatst voor dit WK.

Engeland en Rusland degraderen naar de B-divisie. Vanuit deze B-divisie promoveren Finland en Tsjechië naar de A-divisie.

Bij de dames degraderen Noorwegen en Letland en promoveren Turkije en Italië.