over curling

Curling is een teamsport dat zowel op topsportniveau met alle talent en inzet gespeeld wordt, maar ook als vrijetijdsbesteding beoefend kan worden. Het is een ijssport waarbij het vooral op precisie, controle en teamwork aankomt.

Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie over deze Olympische wintersport. Navigeer snel naar de verschillende onderdelen middels onderstaande buttons:

speluitleg

Curling wordt gespeeld op een 5 meter brede en 45 meter lange baan (sheet). Het curlingijs wordt op speciale wijze voorzien van druppeltjes water op het ijs (pebbles), waarover de ca. 19 kg wegende curlingstenen worden geschoven. De pebble vermindert het contactvlak tussen steen en ijs, hierdoor glijdt de steen beter over het ijs!

In de animatiefilmpjes hieronder krijg je in 2 minuten een indruk van de sport:

Curling in het kort

Curling in het kort: Engelstalig

Een beknopte speluitleg

Een wedstrijd wordt gespeeld tussen 2 teams van 4 spelers. Bij gewone toernooien wordt een wedstrijd opgedeeld in 8 of 10 ends. Per end worden de 16 stenen door de teams om en om naar de overkant gespeeld. De eerste speler van het team speelt de eerste 2 stenen, daarna speelt de tweede speler de derde en vierde steen enzovoorts.

Het doel is om zoveel mogelijk van jouw stenen dichter bij het centrum van het huis te krijgen dan het andere team. Het huis bestaat uit een aantal verschillend gekleurde ringen waarvan de kleinste de tee wordt genoemd. Deze heeft een diameter van ca. 30 cm.

Door de steen een kleine draai naar links of rechts te geven bij het gooien, krijgt de steen zijn curl. De curl is de afwijking van de rechte lijn. Hiermee is het mogelijk om achter een eerder gegooide steen terecht te komen. De curl is eigenlijk het effect zoals dat bij voetbal wordt gebruikt.

Curlingsteen

Het vegen is een belangrijk onderdeel van de sport. Iedereen die de sport voor het eerst ziet, doet altijd wat lacherig over dit onderdeel. Maar vegen vermindert de wrijving tussen de steen en het ijs, waardoor de steen langer in beweging blijft en waardoor het moment waarop de steen daadwerkelijk gaat curlen wordt uitgesteld. Bij een wedstrijd van 10 ends leg je gemiddeld ruim 2 kilometer aan veegwerk af!

Overzicht sheet

geschiedenis

Het precieze begin van het spel “Curling” is en blijft een mysterie. Het zal ooit begonnen zijn met iemand die een grote, platte steen in zijn handen heeft gehad en deze over bevroren water heeft laten glijden. Deze persoon heeft blijkbaar gefascineerd toegekeken en geluisterd naar de beweging en geluid die deze steen maakte op het ijs.

Schotten en continentale Europeanen zijn nog altijd in een eindeloze discussie verwikkeld over het ontstaan van het curlingspel. Beiden claimen de uitvinders te zijn. Hebben Schotten het spel curling uitgevonden of is het spel geïntroduceerd door “Vlaamse” sportlieden die naar Schotland zijn geëmigreerd rond 1600? Hebben Europeanen deelgenomen aan een vroege vorm van curling of hebben de Schotten voornamelijk het spel geadopteerd en verbeterd? Het bewijs, gebaseerd op schilderijen met bijbehorende geschriften en archeologische vondsten, heeft een aantal theorieën tot gevolg gehad, maar er is niets definitiefs uit voort gekomen om de discussie te beëindigen.

Curling in de kunstgeschiedenis

Een van de vroegste grafische bewijsvoering over een spel dat aan curling doet denken dateert van 1565. Twee olieverf schilderijen van de Nederlandse schilder , genaamd “Winterlandschap met schaatsers en vogelkooi” en “Jagers in de sneeuw”, laten ‘Eisstockschiessen’ zien, een spel uit Zuid-Duitsland en Oostenrijk dat gespeeld word m.b.v. een platte schijf met daarop een stokvormig handvat, en dat heden ten dage nog steeds wordt gespeeld. Een ander kunstwerk, een gravure van R. de Baudous (1575-1644) genaamd “Winter”, laat personen zien die een glijdende beweging maken met grote houten schijven over een bevroren stuk water. Andere schetsen uit omstreeks dezelfde tijdsperiode laten een oud-nederlands spel, genaamd ‘kuting’, zien. Er werd gespeeld met bevroren stukken aarde.

“Winter” van R. de Baudous

Ontwikkeling

In de 18e eeuw werd curling, gedurende de lange wintermaanden, een gebruikelijk tijdsverdrijf in Schotland. Literatuur uit die eeuw getuigt meermaals over toernooien, curlingorganisaties en over curling als een nationale sport. Het geluid van de steen over het ruwe ijs leverde de sport de bijnaam “The Roaring Game” op.

Er bestaat geen twijfel over het feit dat de Schotten het spel verder hebben ontwikkeld. Ze verbeterden de uitrusting en materialen, introduceerden de benodigde regels en veranderden curling in een mondiale sport. In Canada is curling nà ijshockey de populairste sport bij jong en oud.

wist je dat ...

TeamNL Mixed curling

CURLINGTERMINOLOGIE // DEEL 1

#END
Een gedeelte in de wedstrijd dat eindigt als beide teams 8 stenen hebben gegooid en de puntentelling is bepaald.

#BLANK END
Een end waarin geen punten worden gescoord.

#GUARD
Een steen die op een plek wordt gespeeld zodat het een andere steen kan beschermen.

#TAKE-OUT
Verwijderen van een steen uit het speelveld door het met een andere steen te raken.

NAAR DEEL 2  >>

video's

Item over de CCU op BroodkastTV
Als student bij de selectie van het Nederlands Curling-team?!​

Verslag van een curlingclinic
Met enthousiasme gemaakt door de deelnemers 29 november 2014.

Holland Sport belicht Curling
Met 4 CCU’ers in de spotlight!

Prachtige promo voor curling
focus – concentration – tension – motion

Commercial voor @home
Met medewerking van CCU’ers Mark en Erik.

Commercial voor Bic
Scheer je zo glad als een curlingsteen met Bic scheermesjes!

Een 8-ender!
Bekijk hoe je met je 8 stenen 8 punten kunt halen, alles in het huis!

Maxi-Cosy Curling!
Samen met je kindje verantwoord sporten!

Wetenschap van curling
Hoe zit het toch met die curl van de steen? Smarter Every Day zocht het uit.

CURLINGTERMINOLOGIE // DEEL 1

#HACK
Het voetenblok aan het einde van de baan vanaf waar de steen wordt losgelaten.

#SLIDING
De afzet vanuit de hack, glijdend over het ijs.

#SLIDER
Glad zooltje voor onder je voet om goed te kunnen glijden tijdens de sliding.

#ROTATIE
De draai die je aan de steen meegeeft.

#CURL
De mate waarin de steen afbuigt wanneer die over het ijs glijdt.

#SKIP
De speler die de strategie bepaalt en de laatste twee stenen in elk end speelt.

NAAR DEEL 2  >>